Dlaczego magnez jest tak ważny dla naszego zdrowia i jakie produkty powinniśmy spożywać, aby uzyskać go w naturalny sposób

Specjalista ds. żywienia z Clínica Dermatológica Internacional wyjaśnia nam, jakie funkcje pełni magnez, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Wszyscy mówią o magnezie i o tym, jak ważne jest, aby jego poziom w naszym organizmie był wystarczający. Ale czy naprawdę wiemy, czym on jest i jakie funkcje sprawiają, że jest tak cenny dla naszego zdrowia? „Magnez jest niezbędnym minerałem i jednym z najczęściej występujących w organizmie człowieka. Stanowi podstawę naszego zdrowia i odgrywa kluczową rolę w ponad 300 procesach fizjologicznych. Jest niezbędny zarówno do pracy mięśni i układu nerwowego, produkcji energii, tworzenia i utrzymania kości i zębów, jak i do funkcjonowania układu odpornościowego. Ponadto wspomaga syntezę białek, metabolizm energetyczny oraz reguluje poziom cukru we krwi i ciśnienie krwi” – wyjaśnia specjalista ds. żywienia w Clínica Dermatológica Internacional.

Ale to nie wszystko. „Korzyści płynące ze spożywania magnezu obejmują: wspomaganie głębokiego i regenerującego snu; pomoc w kontrolowaniu niepokoju; zmniejszenie zmęczenia i wyczerpania; poprawę trawienia i pracy jelit; zapobieganie przewlekłym stanom zapalnym i utrzymanie zdrowia skóry”.

Jego niedobór lub niewystarczające spożycie może powodować objawy wymienione przez specjalista: „Objawy i oznaki niedoboru magnezu mogą być różne. Często są one niespecyficzne, chociaż w ciężkich przypadkach objawiają się bardzo wyraźnie. Najczęstsze z nich to: utrata apetytu, skurcze i drgawki mięśni (szczególnie nóg i stóp, które zwykle występują w nocy); osłabienie i ciągłe zmęczenie spowodowane niedoborem energii komórkowej; zaparcia; drżenie lub mimowolne skurcze spowodowane nadwrażliwością nerwowo-mięśniową; problemy ze snem, takie jak bezsenność lub budzenie się w nocy; drażliwość, niepokój; zmiany nastroju związane z regulacją neuroprzekaźników; bardzo częste bóle głowy i migreny; zaburzenia rytmu serca, takie jak arytmia lub kołatanie serca; drętwienie lub mrowienie kończyn; a w bardzo ciężkich przypadkach mogą wystąpić splątanie, drgawki i zmiany ciśnienia krwi”.

Specjalista ostrzega, że „u niektórych grup ludności, takich jak dzieci, nastolatki, kobiety w ciąży, sportowcy i osoby starsze, niedobór tego pierwiastka może powodować lub pogłębiać takie choroby, jak nadciśnienie, cukrzyca typu 2, osteoporoza lub problemy sercowo-naczyniowe”.

Jest on niezbędny do zapobiegania chorobom i zapewnienia prawidłowego funkcjonowania podstawowych układów organizmu człowieka, dlatego należy go spożywać w wystarczających ilościach w ramach zbilansowanej diety. „Zalecane dzienne spożycie tego minerału wynosi od 310 do 410 mg w zależności od wieku i płci, chociaż w okresie ciąży i dojrzewania należy je zwiększyć”.

Uznając go za jeden z niezbędnych suplementów diety, zwłaszcza po osiągnięciu określonego wieku, specjalista przypomina nam, jakie naturalne źródła bogate w magnez powinniśmy włączyć do naszej diety. „Rośliny strączkowe, orzechy, nasiona (dyni, chia, lnu i sezamu), produkty pełnoziarniste, zielone warzywa liściaste, takie jak szpinak, owoce, takie jak banany i awokado, łosoś, produkty sojowe, produkty mleczne i produkty wzbogacone”.

Przed rozpoczęciem samodzielnego przyjmowania suplementów lekarz podkreśla znaczenie konsultacji ze specjalistą. „Przede wszystkim należy dokładnie zdiagnozować niedobór za pomocą badania krwi i skonsultować się z lekarzem, który przepisze odpowiednie leczenie, które może obejmować suplementy doustne lub dożylne, w zależności od stopnia niedoboru”.

Emily/ author of the article

Uzależniona od optymalizacji i newsów. Wierzę, że każdego dnia można uczynić choć odrobinę lepszym.

Loading...
therest