Wegetariańskie burgery można nazwać tak lub „wegetariańskimi kotletami”, jeśli chcesz; w każdym razie jest to lekkie, smaczne i łatwe w przygotowaniu danie.
Nie daj się zwieść; te burgery z komosą ryżową i burakiem nie zaspokoją Twojej ochoty na klasycznego burgera z mięsem: nie są tłuste ani ciężkostrawne, a już na pewno nie smakują jak wołowina czy wieprzowina. Ich atrakcyjność polega właśnie na tym, że zachowują swój kształt, a tym samym przyjemność jedzenia ich rękami. Są jednak znacznie lżejsze i zdrowsze, mniej brudzą kuchnię i stanowią dobrą opcję na lunch i kolację, zarówno podane między dwoma kromkami chleba, jak i na talerzu z sałatką.
Przygotowanie ich jest stosunkowo proste. Można zacząć od surowego buraka i ugotować go w osolonej wodzie lub upiec w piekarniku, albo też zdecydować się na gotowy produkt w opakowaniu (uwaga, nie ten marynowany w słoiku). Sposób gotowania ma kluczowe znaczenie, aby nie popaść w frustrację: postępuj zgodnie z przepisem i przygotowuj je w piekarniku lub frytkownicy powietrznej, ponieważ na patelni prawdopodobieństwo ich rozpadnięcia się jest praktycznie absolutne.
Składniki na 6 burgerów
- 250 g ugotowanego buraka
- 100 g białej lub czerwonej komosy ryżowej
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka curry
- 2 łyżki panko lub bułki tartej
- 2 jajka M
- Sól drobnoziarnista
- Czarny pieprz
- Oliwa
Instrukcje
- Quinoę dokładnie umyj w sitku o drobnych oczkach. Gotuj ją w rondlu w trzykrotnej ilości wody i płaskiej łyżeczce soli na średnim ogniu przez 25 minut lub do momentu, aż będzie miękka. Odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
- Drobno posiekać cebulę i czosnek. Podsmażyć na patelni z odrobiną oliwy z oliwek na średnim ogniu. Gdy cebula stanie się przezroczysta, dodać curry, sól i pieprz i smażyć jeszcze przez kilka minut. Odstawić na bok.
- Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Przygotuj dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i skropioną oliwą z oliwek.
- W robocie kuchennym zmiksuj buraki z komosą ryżową, cebulą, jajkami, bułką tartą lub panko, solą i pieprzem, aż składniki się połączą.
- Uformować kulki nieco mniejsze niż piłka tenisowa i rozłożyć je na blasze. Spłaszczyć je, aż osiągną grubość jednego centymetra.
- Piec burgery przez 15 minut, odwracając je po upływie połowy czasu. Podawać z bułką jak hamburgery lub na talerzu z dodatkiem sałatki.

