Są pewne elementy, których nie brakuje praktycznie w żadnej kuchni, nawet jeśli nie są używane codziennie, ale zawsze są pod ręką, gdy są potrzebne. Jednym z nich jest folia aluminiowa, która może służyć zarówno do pieczenia w piekarniku, jak i do przykrywania niektórych potraw i przechowywania ich w najlepszy sposób. Jednak każda folia aluminiowa ma dwie strony: błyszczącą, która jest zazwyczaj widoczna, oraz matową, która zwykle znajduje się po wewnętrznej stronie rolki.
Wiele osób przez lata zastanawiało się, dlaczego te dwie strony są różne i czy używają właściwej strony podczas pakowania żywności, ponieważ w mediach społecznościowych często krążą informacje, że jedna strona służy do pakowania zimnych potraw, a druga do pakowania gorących. Czy to prawda?
Najczęściej używa się błyszczącej strony na zewnątrz, a matowa strona ma kontakt z żywnością, ale czy jest jakaś różnica między użyciem jednej lub drugiej strony? Czy należy przestrzegać jakichś wskazówek?

Dlaczego obie strony są różne
Prawda jest taka, że obie strony folii aluminiowej mają takie same właściwości, więc są równie bezpieczne w kontakcie z żywnością. Różnica w wyglądzie wynika z procesu produkcji, więc zarówno strona matowa, jak i błyszcząca mogą być bez problemu używane do przechowywania żywności.
Dzieje się tak, ponieważ podczas procesu laminowania dwa arkusze są łączone i przechodzą przez walce, przez co strona, która ma z nimi kontakt, staje się bardziej błyszcząca, podczas gdy druga strona jest matowa. Obie strony mają takie same właściwości, pomijając wygląd, i żadna z nich nie jest toksyczna.
Czy używanie folii aluminiowej w kuchni jest bezpieczne?
Folia aluminiowa, która jest metalem ciężkim, powinna być używana wyłącznie do przechowywania żywności i gotowania. Jednak podczas użytkowania ma ona kontakt z żywnością, dlatego zawsze musi spełniać wymogi bezpieczeństwa żywności.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) stwierdza, że ilość metalu, która może przedostać się do żywności, jest praktycznie nieistotna i nie stanowi zagrożenia dla naszego zdrowia. Badania przeprowadzone w tej sprawie wskazują, że udział żywności gotowanej przy użyciu materiałów aluminiowych lub używanych jako opakowanie jest praktycznie nieistotny i wynosi około 0,1 mg/dzień.

    