Inżynierka zdradza sekret ustawiania blachy do pieczenia w zależności od przepisu: szczegół, o którym prawie nikt nie wie

Choć wydaje się to nieistotnym szczegółem, położenie blachy ma bezpośredni wpływ na konsystencję, zarumienienie i stopień wypieczenia potraw

Właściwe korzystanie z piekarnika może zadecydować o tym, czy danie będzie soczyste, czy wysuszone. Choć wydaje się to nieistotnym szczegółem, pozycja blachy ma bezpośredni wpływ na konsystencję, zarumienienie i stopień wypieczenia potraw. Inżynierka organizacji przemysłowej Paula Seiton, znana w mediach społecznościowych z dzielenia się poradami dotyczącymi sprzątania i porządkowania, wyjaśniła „prawie nikomu nieznaną” sztuczkę, która pozwala prawidłowo wykorzystać to urządzenie.

Większość piekarników domowych posiada kilka ponumerowanych poziomów, które wskazują odległość blachy od źródeł ciepła. Można je znaleźć na wewnętrznej stronie piekarnika. Znajomość ich funkcji może pomóc nam lepiej przyrządzać każde danie. „Wskazówka, o której na pewno nie wiedziałeś na temat swojego piekarnika” – twierdzi Seiton w jednym ze swoich filmów, w którym szczegółowo opisuje, jakie potrawy należy umieszczać na poszczególnych poziomach, aby uzyskać idealny rezultat.

Co oznaczają numery w piekarniku

Na poziomie 1

znajdującym się w dolnej części, ciepło pochodzi głównie z dołu. Jest to idealne rozwiązanie dla „pizzy, chleba z chrupiącą skórką lub pieczeni, które chcesz dobrze upiec od spodu” – wyjaśnia. Zaleca również używanie tego poziomu z funkcją dolnego ogrzewania lub trybem pizzy.

Poziom 2

lub średnio-niski jest bardziej zrównoważony, chociaż nadal dominuje dolne ciepło. „Nadaje się do powolnego pieczenia lub ciast, które chcesz, aby wyrosły, nie przyrumieniając się zbytnio na wierzchu” – wyjaśnia Seiton, podkreślając, że w tej pozycji potrawy pieką się bardziej równomiernie.

Poziom 3

znajdujący się w środkowej części piekarnika, jest najbardziej uniwersalny i stosowany domyślnie, jeśli przepis nie wskazuje inaczej. „Jest najczęściej używany do wypieków i dań pikantnych” – zapewnia influencerka, która poleca go do „ciastek, ciastek czekoladowych, ciast, quiche lub warzyw”. Ta pozycja pozwala na równomierną cyrkulację ciepła, zapewniając równomierne pieczenie zarówno górnej, jak i dolnej części potrawy.

Jeśli chcesz uzyskać chrupiącą lub złocistą skórkę, kluczem są wyższe pozycje.

Poziom 4

średnio-wysoki, znajduje się „blisko grilla i jest idealny do zapiekania lub przyrumieniania górnej części potrawy”, mówi Seiton. Można go również używać do gotowania „delikatnych ryb, które wymagają bardziej bezpośredniego ciepła z góry”.

Wreszcie poziom 5

najbliższy grillowi, należy zarezerwować do bardzo szybkiego pieczenia lub opiekania chleba, ponieważ ciepło jest „bardzo intensywne i bezpośrednie”.

Emily/ author of the article

Uzależniona od optymalizacji i newsów. Wierzę, że każdego dnia można uczynić choć odrobinę lepszym.

Loading...
therest