Kefir moduluje receptory jelitowe uczestniczące w odpowiedzi immunologicznej

Naukowcy z Instytutu Agrochemii i Technologii Żywności wykazali w badaniach, że kefir, wytwarzany ze sfermentowanego mleka, reguluje różne szlaki sygnalizacji immunologicznej w jelitach.

W badaniu przeprowadzonym przez Instytut Agrokemii i Technologii Żywności przeanalizowano skład mikrobiologiczny i wpływ na szlaki sygnałowe, kanały komunikacyjne układu odpornościowego, jedenastu dostępnych na rynku kefirów, porównując je z czterema farmaceutycznymi probiotykami.

Praca opublikowana w czasopiśmie Food Research International pokazuje znaczne różnice w zdolności kefiru do modulowania układu odpornościowego jelit. Wyniki wykazały, że ten napój, przygotowany ze sfermentowanego mleka, ma bardziej złożone i zróżnicowane działanie immunomodulujące, prawdopodobnie dzięki interakcji między bakteriami i grzybami współistniejącymi w napoju.

Kefir to tradycyjny napój otrzymywany w wyniku fermentacji mleka przy użyciu kombinacji bakterii i drożdży. W przeciwieństwie do jogurtu, fermentowanego wyłącznie przez bakterie, kefir zawiera znacznie bardziej zróżnicowaną społeczność mikrobiologiczną. Potwierdza to badanie, w którym odnotowano dużą zmienność składu mikroorganizmów, zarówno bakteryjnych, jak i grzybowych, w analizowanych kefirów.

W większości z nich dominowały bakterie takie jak Lactococcus lactis i Streptococcus thermophilus, szeroko rozpowszechnione w fermentacji mlecznej i mające korzystny wpływ na zdrowie jelit. W innych wykryto większe ilości drożdży, takich jak Kluyveromyces marxianus lub Saccharomyces cerevisiae, związanych z produkcją związków o działaniu przeciwutleniającym i immunomodulującym.

Interakcja między bakteriami a grzybami

„Komercyjnie dostępne kefiry znacznie różnią się pod względem składu i wpływu na szlaki sygnałowe układu odpornościowego jelit. Posiadanie jasnych danych na temat ich składu pomogłoby konsumentom w dokonywaniu bardziej świadomych wyborów produktów” — wyjaśnia badacz.

Szlaki sygnałowe układu odpornościowego działają jak język molekularny, który łączy mikroorganizmy, biologicznie aktywne związki zawarte w pożywieniu, komórki jelitowe i układ odpornościowy.

Naukowcy zamodelowali proces trawienia żołądkowo-jelitowego i przeanalizowali wpływ próbek na modele komórkowe.

Poprzez złożone kaskady reakcji biochemicznych szlaki te umożliwiają rozpoznawanie sygnałów zewnętrznych, przekazywanie informacji i koordynowanie reakcji, które mogą obejmować zarówno ochronę przed patogenami, jak i wspieranie tolerancji i równowagi immunologicznej.

Aby ocenić zdolność mikroorganizmów kefiru do przetrwania i ich wpływ na układ odpornościowy, naukowcy przeprowadzili symulację procesu trawienia żołądkowo-jelitowego i przeanalizowali wpływ próbek na modele komórkowe.

Ponadto niektóre kefiry wykazały znaczną odporność na modelowane warunki trawienia, co może sprzyjać przedostawaniu się większej ilości żywych mikroorganizmów do jelit.

Aktywacja określonych szlaków immunologicznych

W badaniu zauważono również, że różnorodność mikrobiologiczna kefiru ma bezpośredni wpływ na jego zdolność do modulowania różnych szlaków sygnałowych jelit związanych z układem odpornościowym.

Różnorodność mikrobiologiczna kefiru ma bezpośredni wpływ na jego zdolność do modulowania różnych szlaków sygnałowych jelit związanych z układem odpornościowym

Większa różnorodność bakteryjna była związana z intensywniejszą aktywacją receptorów alifatycznych węglowodorów (AhR) i receptorów podobnych do Toll (TLR), białek odgrywających kluczową rolę w regulacji odpowiedzi immunologicznej, podczas gdy większa różnorodność drożdży była związana z bardziej powściągliwą odpowiedzią.

„Czynnik ten może wzmacniać działanie immunomodulujące kefiru i odróżniać go od niektórych tradycyjnych suplementów probiotycznych dzięki jego zdolności do docierania do jelit i aktywowania różnych szlaków sygnałowych. Ponadto interakcja między matrycą pokarmową a mikroorganizmami jest słabo zbadanym obszarem, wymagającym większej uwagi. Równowaga między bakteriami a grzybami wydaje się mieć kluczowe znaczenie dla zdolności kefiru do modulowania szlaków sygnałowych w jelitach” – wyjaśnia autor badania.

Więcej informacji na temat składu mikrobiologicznego

Badanie podkreśla znaczenie dokładnej charakterystyki mikroorganizmów obecnych w produktach fermentowanych lub produktach zawierających żywe mikroorganizmy, ponieważ pomimo tego, że podlegają one tej samej definicji produktu, między analizowanymi keframi istnieją znaczne różnice.

„ Biorąc pod uwagę różnice między markami i recepturami, zaleca się, aby producenci podawali na etykietach bardziej szczegółowe informacje na temat składu mikrobiologicznego i jego żywotności nie tylko w przypadku kefirów, ale także innych produktów fermentowanych” – zauważa badacz.

Pracują nad identyfikacją szczepów mikroorganizmów i metabolitów odpowiedzialnych za te efekty

Grupa badawcza podkreśla, że pracuje nad identyfikacją szczepów mikroorganizmów i metabolitów odpowiedzialnych za te efekty oraz że konieczne jest przeprowadzenie badań klinicznych na ludziach, które potwierdzą ich znaczenie fizjologiczne, biorąc pod uwagę złożoność ustalenia związków przyczynowo-skutkowych i reakcji związanych z dietą każdej osoby.

Emily/ author of the article

Uzależniona od optymalizacji i newsów. Wierzę, że każdego dnia można uczynić choć odrobinę lepszym.

Loading...
therest