Banany dłużej zachowują świeżość i nie brązowieją, jeśli przechowujesz je zgodnie z tą kuchenną sztuczką

Utrzymanie świeżości bananów często wydaje się niemożliwe. Po obraniu lub pokrojeniu ich kolor ciemnieje, a owoce tracą apetyczny wygląd. Istnieje jednak prosty sposób, aby zachować je dłużej bez brązowienia, używając zwykłego przedmiotu kuchennego.

Sposób ten ujawniła Amy Cross, znana w mediach społecznościowych, gdzie dzieli się praktycznymi poradami dotyczącymi przechowywania świeżych owoców i warzyw. W jednym ze swoich filmów twórczyni treści postanowiła sprawdzić, która metoda najlepiej sprawdza się w utrzymaniu bananów w dobrym stanie przez dłuższy czas.

EKSPERYMENT: POKROJONE BANANY, ZE SKÓRKĄ I BEZ

Aby przeprowadzić test, Amy użyła kilku bananów – zarówno ekologicznych, jak i konwencjonalnych – i przygotowała je na różne sposoby: niektóre całkowicie obrała i pokroiła na duże kawałki, inne pokroiła bez usuwania skórki, a trzecią grupę pokroiła na małe kawałki bez skórki. Następnie umieściła każdy rodzaj bananów w szklanych słoikach z zakręcaną pokrywką i przechowywała je w lodówce.

Jej zamiarem było sprawdzenie, czy pokrojone banany mogą zachować świeżość przez co najmniej 12 godzin. Jednak z upływem dni zauważyła, że kawałki przechowywane ze skórką w zamkniętych słoikach nadal wyglądały na znacznie świeższe niż zwykle.

WYNIK: ŻÓŁTE BANANY PO PRAWIE MIESIĄCU

W drugim filmie, opublikowanym kilka tygodni później, Amy pokazała wynik. Pokrojone banany ze skórką, przechowywane w szczelnych słoikach, zachowały swój żółty kolor i nie wykazywały żadnych widocznych zmian nawet po 26 dniach.

„To są banany, które pokroiłam 13 marca i które były przechowywane w lodówce przez 26 dni. Celem było sprawdzenie, czy wytrzymają 12 godzin, ale minęło już 26 dni” – wyjaśniła, pokazując wnętrze słoika.

Po spróbowaniu ich twórczyni wyjaśniła w komentarzach, że smak nadal był dobry, chociaż przyznała, że dziwnie było jeść owoce przechowywane tak długo: „Smakowały dobrze, musiałam tylko przełamać fakt, że jem banany sprzed miesiąca”. Wyjaśniła również, że nie zaleca przechowywania ich przez tygodnie, a jedynie „o jeden lub dwa dni dłużej” niż zwykle, jeśli są prawidłowo przechowywane.

CO MÓWIĄ EKSPERCI

Zalecenia Amy tylko częściowo pokrywają się z wytycznymi organów ds. bezpieczeństwa żywności. Pokrojone lub obrane owoce należy przechowywać w lodówce w temperaturze nie wyższej niż 4 °C i spożyć jak najszybciej, ponieważ po otwarciu lub uszkodzeniu skórki ich okres przydatności do spożycia znacznie się skraca.

W przypadku dużych owoców, takich jak melon, arbuz lub ananas, że nie powinny one pozostawać w temperaturze pokojowej dłużej niż kilka godzin przed schłodzeniem. Przechowywanie w hermetycznych słoikach może opóźnić ciemnienie owoców, ale nie zapobiega ich wewnętrznemu psuciu się ani nie gwarantuje bezpieczeństwa żywnościowego po upływie pierwszych kilku godzin.

Emily/ author of the article

Uzależniona od optymalizacji i newsów. Wierzę, że każdego dnia można uczynić choć odrobinę lepszym.

Loading...
therest