Płytki kuchenne są często pomijane podczas sprzątania, ponieważ główne wysiłki koncentrują się na urządzeniach kuchennych i samym blacie, jednak mogą one gromadzić dużo tłuszczu i brudu, które osadzają się podczas gotowania. W szczególności płytki znajdujące się w strefie najbliższej palnikom są najbardziej narażone i wymagają największej uwagi. Nie zawsze łatwo jest usunąć tłuszcz z powierzchni, ale znając odpowiednią technikę, można go usunąć za jednym razem.
1. Im więcej tłuszczu się nagromadziło, tym trudniejsze będzie czyszczenie
Płytki kuchenne to pierwsza rzecz, która rzuca się w oczy po wejściu do pomieszczenia, dlatego ich stan decyduje o wyglądzie całego pomieszczenia. Dlatego tak ważne jest czyszczenie płytek nie rzadziej niż raz w tygodniu, stosując sprawdzoną domową metodę usuwania brudu.
2. Składniki potrzebne do tej metody
Będziemy potrzebować szmatki lub gąbki, którą przetrzemy całą powierzchnię, oraz sprayu, do którego włożymy wszystkie produkty potrzebne do przygotowania tego naturalnego środka:
- Pół szklanki białego octu.
- Dwie łyżki stołowe sody oczyszczonej.
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w spryskiwaczu z szklanką gorącej wody i, jeśli chcesz, z kilkoma kroplami płynu do mycia naczyń, ponieważ jest on przeznaczony do usuwania tłuszczu z naczyń i może być bardzo przydatny.
3. Spryskaj całą powierzchnię
Po wymieszaniu składników w rozpylaczu rozpyl na wszystkie płytki i pozostaw na 15 minut. Po upływie zalecanego czasu wytrzyj powierzchnię.
W zależności od stopnia zabrudzenia powierzchnię można wytrzeć serwetką lub gąbką, ale jeśli zabrudzenia są bardzo uporczywe (szczególnie w fugach), można użyć szczotki.
4. Spłucz i wysusz
Po usunięciu wszystkich zabrudzeń należy spłukać wszystkie płytki dużą ilością wody (za pomocą szmatki), a na koniec wysuszyć papierowym ręcznikiem, aby nie pozostawić śladów po wycieraniu.


