Czy wiesz, jak wybrać gąbkę do mycia naczyń?
Kiedy zmywasz naczynia, mama może cię skarcić za stłuczenie szklanki do blendera lub zarysowanie jej cennej patelni teflonowej, na której przygotowuje idealne jajka sadzone.
Nie popełnij ponownie tego błędu. Podczas zmywania naczyń kuchennych dbaj o patelnie teflonowe, talerze i pozostaw szklanki w idealnym stanie dzięki pomocy.
Ma to na celu odpowiednią pielęgnację naczyń, aby służyły Ci znacznie dłużej, zwłaszcza „magiczne” patelnie teflonowe.

Jakie są rodzaje włókien do mycia naczyń?
Istnieją cztery rodzaje włókien, a ich klasyfikacja zależy od tekstury i materiałów, które jednocześnie określają powierzchnie, które mogą odpowiednio czyścić.
Oto cztery rodzaje włókien:
- ścierne. Ich powierzchnia jest szorstka i są one przeznaczone do szlifowania lub polerowania. Mają różne stopnie ścieralności; najbardziej znane są te w kolorze zielonym lub czarnym.
- Z gąbką. Można je również rozpoznać po tym, że są to włókna dwustronne: jedna strona jest miękka i chłonna, a materiałem, z którego są wykonane, jest naturalna celuloza. Nadają się do czyszczenia delikatnych materiałów, takich jak szklanki, kubki i talerze. Druga strona jest wykonana z nylonu lub poliestru, jest znacznie bardziej ścierna i idealnie nadaje się do przyborów kuchennych, płaskich powierzchni i płytek.
- Gąbka pokryta włóknem. Ona większą absorpcję wody we włóknie i ułatwia szorowanie.
- Wykończenie bakteriobójcze. Zapobiega rozwojowi mikroorganizmów we włóknie.
Marki klasyfikują włókna według kolorów, zgodnie z ich poziomem ścieralności:
- Czarny: ekstremalna ścieralność.
- Zielony: standardowa ścieralność.
- Czerwony lub szary: umiarkowana ścieralność.
- Niebieski lub biały: delikatne czyszczenie.
Jak używać gąbek do mycia naczyń?
Zwróć na to uwagę i zacznij dbać o swoje patelnie, szklanki i kubki.
- Włókno o wysokiej ścieralności. Zaleca się stosowanie ich na powierzchniach odpornych na zarysowania, na przykład patelniach, grillach i metalowych przyborach kuchennych, ponieważ usuwają one przywarte zabrudzenia lub zwęglony tłuszcz. Materiały, z których wykonane jest włókno, to nylon, poliester, polipropylen, a czasami tlenek glinu.
- Włókno z gąbką. Poziom ścieralności jest średni i zaleca się stosowanie do delikatnych powierzchni. Na przykład do mycia naczyń, płytek, szkła i stali nierdzewnej. Materiały to zazwyczaj poliuretan lub celuloza, a także nylon i polipropylen.
- Tylko gąbka. Poziom ścieralności jest niski i zaleca się stosowanie do mycia szkła, ceramiki i tworzyw sztucznych, do lekkiego czyszczenia.
Do mycia patelni teflonowej zaleca się używanie wyłącznie gąbki, ciepłej wody i neutralnego mydła, ponieważ jest to delikatna powierzchnia i w ten sposób unikniesz zarysowań.
Jak dbać o gąbkę lub włókno do mycia naczyń?
Teraz, gdy już wiesz, jak dbać o swoje naczynia, ważne jest, abyś wiedział również, jak konserwować włókna lub gąbki do ich mycia.
Nie należy pozostawiać włókien lub gąbek w roztworach mydlanych, ponieważ mogą one stracić swoją strukturę lub kształt. Ponadto kontakt z detergentem i wodą wpływa na wydajność szorowania.
Jeśli woda z mydłem nie jest często wymieniana, może to stanowić kolejny problem, ponieważ staje się ona czynnikiem zanieczyszczającym po zmieszaniu się z resztkami jedzenia lub tłuszczem.
Po zakończeniu używania gąbki należy ją wypłukać, wycisnąć i odłożyć w suche miejsce, z dala od zlewu. Po zakończeniu zmywania naczyń należy wylać wodę z mydłem.
Zaleca się również dezynfekowanie gąbki co najmniej raz w tygodniu wodą z chlorem (którego nie należy nigdy mieszać z octem), aby zapobiec rozwojowi grzybów i bakterii.
Według ekspertów gąbki i ścierki kuchenne mają okres przydatności do użycia wynoszący 30 dni.
Jak często należy wymieniać ścierkę lub gąbkę do mycia naczyń?
Ponieważ są one w stałym kontakcie z wodą i wilgocią, eksperci z firmy zalecają wymianę gąbki kuchennej co 30 dni, aby zapobiec gromadzeniu się mikroorganizmów.

