Szefowa kuchni, o pieczonym kurczaku: „Aby kurczak był soczysty, należy posypać go mieszanką soli i cukru”.

Finalistka programu MasterChef 10 dzieli się swoimi sekretami idealnego pieczonego kurczaka.

„Pieczenie kurczaka wydaje mi się czymś podstawowym i każdy powinien umieć to robić” – twierdzi Vero Gómez , finalistka programu MasterChef 10. Młoda kobieta podzieliła się w mediach społecznościowych kilkoma wskazówkami dotyczącymi prawidłowego przygotowania tego dania.

Jej styl gotowania charakteryzuje się dążeniem do równowagi między kreatywnością a zdrowym odżywianiem. Niedawno opublikowała książkę kucharską poświęconą potrawom roślinnym i organizuje wyjazdy łączące gastronomię i jogę, jej dwie pasje.

Zgodnie z tą filozofią jego przepis na dobre pieczone kurczaka ma być jak najzdrowszy i jak najlżejszy, bez ciężkich lub tłustych sosów, które mogłyby zepsuć danie.

Sól, cukier i przyprawy: ostateczna sztuczka

Vero proponuje niezawodną sztuczkę: posypać kurczaka mieszanką soli i cukru. W ten sposób „będzie on bardziej soczysty, idealnie równomiernie posolony i uzyska chrupiącą skórkę”.

W tym celu wystarczy wymieszać odrobinę soli i cukru w miseczce, a następnie rękami równomiernie posmarować mieszanką całego kurczaka.

Ponadto sugeruje dodanie mieszanki aromatycznych ziół (tymianku, rozmarynu i oregano), oliwy z oliwek extra virgin i odrobiny soku z cytryny lub pomarańczy. Można również użyć piwa lub wina, jeśli ma się ochotę na inny akcent. Rozprowadzamy ją również rękami, tak jak sól i cukier.

Najlepiej pozostawić tę mieszankę „im dłużej, tym lepiej”, od „czterech godzin do całej nocy”, aby kurczak dobrze się marynował.

Czas i temperatura: kluczowe czynniki

Kolejnym ważnym aspektem jest dbanie o odpowiednią temperaturę i czas. „Najczęściej pieczony kurczak jest suchy, więc kurczaka o wadze około dwóch kilogramów należy piec w temperaturze 200º przez godzinę do godziny i piętnastu minut”, wyjaśnia.

Ponadto, „ponieważ każdy piekarnik jest inny”, aby mieć pewność, że wszystko jest w porządku, najlepiej użyć termometru, zgodnie z zaleceniem Vero. „Wbij go w środkową część uda, a gdy temperatura osiągnie około 74 stopni, kurczak będzie gotowy”.

Na koniec szefowa kuchni twierdzi, że przed pokrojeniem kurczaka należy odczekać około 10–15 minut. „W mojej rodzinie zawsze toczyła się walka o to, kto dostanie udka, chociaż teraz wolę pierś, jeśli jest dobrze przyrządzona” – kończy.

Emily/ author of the article

Uzależniona od optymalizacji i newsów. Wierzę, że każdego dnia można uczynić choć odrobinę lepszym.

Loading...
therest