Wegetariańskie burgery z komosą ryżową i burakiem

Wegetariańskie burgery można nazwać tak lub „wegetariańskimi kotletami”, jeśli chcesz; w każdym razie jest to lekkie, smaczne i łatwe w przygotowaniu danie.

Nie daj się zwieść; te burgery z komosą ryżową i burakiem nie zaspokoją Twojej ochoty na klasycznego burgera z mięsem: nie są tłuste ani ciężkostrawne, a już na pewno nie smakują jak wołowina czy wieprzowina. Ich atrakcyjność polega właśnie na tym, że zachowują swój kształt, a tym samym przyjemność jedzenia ich rękami. Są jednak znacznie lżejsze i zdrowsze, mniej brudzą kuchnię i stanowią dobrą opcję na lunch i kolację, zarówno podane między dwoma kromkami chleba, jak i na talerzu z sałatką.

Przygotowanie ich jest stosunkowo proste. Można zacząć od surowego buraka i ugotować go w osolonej wodzie lub upiec w piekarniku, albo też zdecydować się na gotowy produkt w opakowaniu (uwaga, nie ten marynowany w słoiku). Sposób gotowania ma kluczowe znaczenie, aby nie popaść w frustrację: postępuj zgodnie z przepisem i przygotowuj je w piekarniku lub frytkownicy powietrznej, ponieważ na patelni prawdopodobieństwo ich rozpadnięcia się jest praktycznie absolutne.

Składniki na 6 burgerów

  • 250 g ugotowanego buraka
  • 100 g białej lub czerwonej komosy ryżowej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżki panko lub bułki tartej
  • 2 jajka M
  • Sól drobnoziarnista
  • Czarny pieprz
  • Oliwa

Instrukcje

  • Quinoę dokładnie umyj w sitku o drobnych oczkach. Gotuj ją w rondlu w trzykrotnej ilości wody i płaskiej łyżeczce soli na średnim ogniu przez 25 minut lub do momentu, aż będzie miękka. Odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
  • Drobno posiekać cebulę i czosnek. Podsmażyć na patelni z odrobiną oliwy z oliwek na średnim ogniu. Gdy cebula stanie się przezroczysta, dodać curry, sól i pieprz i smażyć jeszcze przez kilka minut. Odstawić na bok.
  • Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Przygotuj dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i skropioną oliwą z oliwek.
  • W robocie kuchennym zmiksuj buraki z komosą ryżową, cebulą, jajkami, bułką tartą lub panko, solą i pieprzem, aż składniki się połączą.
  • Uformować kulki nieco mniejsze niż piłka tenisowa i rozłożyć je na blasze. Spłaszczyć je, aż osiągną grubość jednego centymetra.
  • Piec burgery przez 15 minut, odwracając je po upływie połowy czasu. Podawać z bułką jak hamburgery lub na talerzu z dodatkiem sałatki.
Emily/ author of the article

Uzależniona od optymalizacji i newsów. Wierzę, że każdego dnia można uczynić choć odrobinę lepszym.

Loading...
therest